Družba Slovenski državni gozdovi želi okrepiti lastne zmogljivosti za sečnjo in pospravilo lesa, zato se je odločila za nakup treh novih gozdarskih traktorjev, ki jih je v uporabo prevzela včeraj. Po besedah direktorja sektorja za gozdarstvo na SiDG Iva Trošta so lani sami posekali in pospravili nekaj manj kot 18 odstotkov lesa, njihov cilj pa je, da do leta 2026 ta delež povečajo na 35 odstotkov. Dvig lastne gozdne proizvodnje je po njegovem pomemben za primere, ko se pojavijo naravne ujme, denimo vetrolom ali žledolom in je treba ukrepati hitro. Prednost je tudi, da imajo na ta način na voljo visoko kvalificirane sekače. Traktorji, ki so jih kupili, so za delo v gozdu posebej prirejeni kmetijski traktorji. Cena enega je 170.000 evrov, je še povedal Ivo Trošt. Glavni direktor družbe SiDG mag. Robert Tomazin je ob izročitvi ključev trem traktoristom dejal:

Nabava novih traktorjev je začetek postopne uvedbe nove mehanizacije v delovni proces družbe, s tem pa se ustvarjajo pogoji tudi za nadaljnjo krepitev lastne gozdne proizvodnje:

Sušna zima in prehod v pomlad brez dežja so pospešili delo v gozdu pri sečnji in spravilu lesa ter tako dvignili storilnost in gospodarsko rast:

Družba je v letu 2020 namenila 5,9 milijona evrov za vzpostavitev  logističnih centrov po Sloveniji. Prvi izmed njih bo formiran v Kočevju, in sicer v objektu, ki je v neposredni bližini železniške postaje. Načelen dogovor je bil o tem sklenjen včeraj v Kočevju, je še dejal Robert Tomazin.

Samo še spomnimo, da družba SiDG jutri pripravlja vseslovensko akcijo pogozdovanja – Pomladimo Slovenijo, o kateri smo podrobno poročali. Akcija Pomladimo Slovenijo bo potekala na več lokacija po Sloveniji, gozdovi pa bodo dobili več tisoč novih dreves je povedala Martina Kastelec:

Interes med prostovoljci za akcijo je velik, na Kočevskem pričakujejo tudi zaposlene iz več podjetij, ki so se odločili, da se akciji Pomladimo gozdove pridružijo v osrčju slovenskih gozdov. Zbor je ob 9. uri ob glavni cesti med Novimi Lazi in Kočevsko Reko, lokacija je iz ceste lahko dostopna. Pridite primerno oblečeni in obuti, s sabo pa prinesite tudi kakšno rovko, kramp ali lopato.