Pol stoletja zatem, ko se je naključno znašel v Nogometnem klubu Kočevje in lovil v objektiv zgodovinske trenutke, je Jože Gorše izdal knjigo o prvem stoletju kočevskega nogometa. Podroben pregled, dopolnjen s fotografijami, tudi tistimi, ko ‘dežurni trajekt’ na Rinži lovi pobegle žoge in jih vrača na nogometno igrišče, je zahteval precej potrpežljivega zbiranja iz začetka 20. stoletja, pregledovanja in pisanja. Jože Gorše, avtor knjige:

Na 600-ih straneh je zbrana zgodovina od nastanka društva Svoboda Kočevje leta 1920, pod okriljem katerega je delovalo tudi nogometno moštvo, pa do trenutnega stanja.

Nogomet je bil sprva igra, ki so jo igrali popolnoma drugače. Tako imenovani pranogomet so prištevali k hrupnim igram, s katerimi so izganjali zle duhove. Danes veljavna pravila nogometa temeljijo na t. i. Cambriških pravilih iz leta 1848. Avtor knjige ‘Kočevski nogomet že stoletje’ pa je pod drobnogled vzel obdobje od nastanka prvega kočevskega nogometnega kluba leta 1920. Z nogometom se je sicer Jože Gorše srečal, ko ga je stric, ki je ob nedeljah na vhodu stadiona Nogometnega kluba Dinamo prodajal vstopnice, spuščal zastonj na tekme. Leta 1973 pa je Jože po naključju prišel v Nogometni klub Kočevje, bil član upravnega odbora, tajnik in sekretar kluba. Še pred tem je bil in ostal fotograf.

Obširna knjiga, ki so jo predstavili sinoči na kočevskem stadionu obravnava vsa obdobja nogometa, tudi t.i. kočevsko nogometno pravljico v devetdesetih letih minulega stoletja.

Knjigo je izdal Pokrajinski muzej Kočevje, izšla pa je v 600 izvodih.