Kljub močni oglaševalski kampanji, pozivom vladajočih in pogojevanjem modela PCT, se delež cepljenih v Sloveniji ni povzpel na pričakovanih 50 oz. 60 odstotkov, zato so zdravstvene organizacije spremenile pristop. Pred enim mesecem so mobilne cepilne ekipe prvič pripeljale pred hiše na severovzhodu Slovenije, danes pa se je akcija cepljenja na terenu začela na Kočevskem. Do sobote bo kočevska mobilna ekipa na 55 lokacijah v kočevski, kostelski in osilniški občini. Vodstvo Zdravstvenega doma Kočevje upa, da bodo neopredeljeni ali tisti, ki zaradi kakršnih koli ostalih razlogov niso prejeli cepiva, prepoznali prednosti, med katerimi je tudi izbira cepiva. Pomočnik direktorice Zdravstvenega doma Kočevje Primož Velikonja:

Od osme ure, ko je bila mobilna cepilna enota v Ložinah, nato v Stari Cerkvi, Slovenski vasi in pri Rudniškem jezeru, so do 14. ure 107 ljudi. Kočevski podžupan Gregor Košir:

Med tistimi, ki so se danes prišli cepit, je bilo veliko mladih. Med razlogi za cepljenje pa:

V Sloveniji je z enim odmerkom cepiva cepljenih nekaj več kot 900.000 ljudi, kar predstavlja 43 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 37 odstotkov in pol. Kočevska občina s skoraj 47 odstotki cepljenih z enim odmerkom prekaša povprečje, v oči pa bode 55-odstotna polna precepljenost Osilničanov. Čeprav nam na Kočevskem sploh ne gre slabo, Primož Velikonja poziva:

Akcijo mobilnih cepilnih enot podpira tudi zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki opozarja na povezavo med precepljenimi in dostopnostjo zdravstvenega sistema. Kot je povedala generalna direktorica zavoda Tatjana Mlakar, je bilo v letu 2020 kar dva milijona manj obiskov pri zobozdravnikih, zdravnikih ali specialistih kot v letu 2019 – na račun epidemije. Zdravstveni sistem je tako dostopen le v primeru, ko ni prekomerno obremenjen s covidnimi bolniki. Na račun epidemije, preventivnih ukrepov in razporeditev je bilo lani opravljenih 23,6 odstotka manj obravnav v zobozdravstvu, 13,5 odstotka manj v specialističnih ambulantah in 13,3 odstotka manj operacij in posegov kot v letu poprej.

 

V tem tednu bo mobilna enota ZD Kočevje tako obiskala 55 naselij, nase bodo opozorili tudi s kratkim zvočnim signalom, za to priložnost pa so izdelali tudi digitalno karto z razporedom in lokacijami cepljenja. Zemljevid je dostopen na naslednjem naslovu:

(https://www.google.com/maps/d/u/1/edit?mid=1R-HpgqHJuj4nHe7Q1DUbmRoNONj4hFWA&usp=sharing)