Novice

Oratorij Sodražica

by | Dec 14, 2020

Letošnji, že 23. Oratorji v Sodražici, ki se je začel v ponedeljek, poteka nekoliko drugače kot prejšnja leta in sicer skladno z navodili v času Covida-19. 57 otrok iz domače občine, razdeljenih v dve skupini, celodnevne dejavnosti izvaja ločeno, mlajši v prostorih župnišča, starejši pa v športni dvorani. Da bo delo potekalo raznoliko, tako kot vsa leta doslej, skrbi 30 animatorjev, od prostovoljcev, sotrudnic in sotrudnikov, kuharic ….

Oratorij  je pravzaprav skupinsko delo in sprememba med počitnicami, njegova rdeča nit vsa leta pa sta krščanska etika in pouk, ki na zanimiv način navdušuje za vrednote, za veselo krščansko življenje, za ustvarjalnost in pošteno participacijo v družbi. Nepogrešljive sestavine oratorija so molitev, petje, dramska zgodba, kateheza, ustvarjalne delavnice in igre, ki so prilagojene delu po skupinah. 

»Že dva meseca smo se koordinatorji Oratorija pripravljali na ta dogodek, ki je letos zahteval povsem drugačen pristop, s poudarkom na skrbi za zdravje vseh udeležencev. Drugače je tedenski program dejavnosti enak vsem dosedanjim« je dejala Daša Matelič, zadolžena za mlajšo skupino.

Udeleženci Oratorija se pred župnijskim domom zberejo ob deseti uri, sledi dvig zastave, potem pa prisluhnejo kratkemu napovedniku dogajanja tekočega dne, ki se zaključi ob 16. uri. Tako bo vse do nedelje, ko se bodo poslovili in se z mnogim dogovorili za snidenje v prihodnjem letu.

Letos bodo tradicionalne izlete v kraje izven domače občine nadomestili s pohodi na Travno Goro in Novo Štifto.

Začetek oratorija je bil pred 23-timi leti, njegov idejni vodja pa je bila Ljubica Košir, ki je vodila društvo Kresnička. Vse do leta 2018 so ga pripravljali takoj po počitnicah, od takrat naprej pa teden pred začetkom šolskega leta. Sicer so  tradicionalni oratoriji v Ribnici odpovedali, v tem času pa poteka tudi oratorij v Loškemu Potoku.