Novice

Domovi za starejše občane v času Covid-19

by | Oct 14, 2020

Domovi za starejše občane so veliko več od institucij, kjer se zgolj izvaja institucionalno varstvo. Varovancem predstavljajo intimni dom, kjer se počutijo varne. A so hkrati v času Covida-19 postali tempirana bomba, ker se okužba, ko tja pride, izredno hitro širi, populacija v domovih pa je še bolj  ranljiva zaradi pridruženih bolezenskih stanj, zato je med tamkajšnjimi okuženimi velika smrtnost. Okužba se nato prenaša na osebje in spet nazaj med širšo populacijo. K sreči zaporedja teh težav doslej v Domu starejših občanov Kočevje niso imeli, saj kot kolektiv od marca zelo dobro obvladuje epidemiološke razmere. Direktorica doma Lidija Vardijan upa in ne dvomi, da bo tako tudi v prihodnje.

Za stanovalce in tudi njihove svojce so s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje že znani pogoji obiskov, izhodov in srečanj ter tudi koliko časa lahko ostanejo v stiku z drugo osebo. 

Kmalu po zaprtju doma za obiske in nekakšne izolacije stanovalcev, so stik z njimi vzpostavili  domači umetniki in glasbeniki. Večkrat so jim zapeli in zaigrali pod domskimi okni.

Stisko, ki bremeni, ne le stanovalcev, ampak tudi zaposlene, sicer dobro prenašajo, a se vendarle sprašujejo…

Ob morebitnemu vnosu virusa v dom, bi to zagotovo povzročilo stanje nenormalnosti, saj bi v tem primeru dom postal zasilna ustanova za oskrbo, glede na to, da država ni našla trajne rešitve, kako ravnati v takšnem primeru. V kočevskemu domu starejših občanov se tega dobro zavedajo.

Sprejem novih  stanovalcev v dom se je v tem času ustavil.

Trenutno je v domu 149 uporabnikov, prostora pa je za 173.